SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? (2023)

SEO uyumlu içerik ürütebilmek sitenizin arama motorlarının oluşturmuş olduğu sıralama listesinde üst sıralarda yer almasını sağlar. Bundan dolayı internet sitesinin daha çok kişiye ulaşmasını isteyen herkes SEO uyumlu içerik üretmek zorundadır. SEO uyumlu içerik demek akıcı olmayan, anahtar kelimeler baştan sona sıralanmış, yan yana geldiği zaman herhangi bir anlam ifade etmeyen sözcük yığını içerikler anlamına gelmemektedir. Bundan dolayı SEO uyumlu makaleler, içerikler üretirken aynı zamanda konu bütünlüğü de sağlanmalıdır.

Genellikle haber siteleri tarafından bu şekilde hazırlanan yazılar oldukça fazla tıklama sayısına ulaştığı için ne yazık ki SEO denildiği zaman yukarıda saydığım olumsuzluklar birçok kullanıcının zihninde canlanmaya başlamıştır. Şunu da belirtmek gerekir ki; bir sitede yukarıdaki gibi baştan savma içeriklerle ve yığıntı anahtar kelime kullanımları ile trafik çekmeniz durumunda sitenizin itibarı giderek azalacaktır. En nihayetinde sitenizi ziyaret eden kullanıcılar birer insandır ve sitenizdeki içerikten hiçbir şey anlamayan bu insanlar sitenizi ziyaret ettiği zaman ile çıktığı zaman arasında oldukça kısa bir süre olacaktır.

Bundan dolayı da arama motorlarında oldukça önemli olan ‘ziyaretçi hemen çıkma oranı’ oldukça yüksek seviyelere çıkacaktır. İnsanların gözünde itibarınızın düşeceği gibi arama motorları da sizleri hazırlamış oldukları listenin oldukça altına indirecektir. Yani arama motoru itibarınız (SEO değerleriniz) da oldukça düşecektir. Bu nedenden dolayı özenilmemiş, kelime kalabalığından başka bir şey olmayan içerikler üretmenizi kesinlikle tavsiye etmemekteyiz. SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? Sorusunun cevabı yukarıda kısa ve net olarak verilmiştir. Dilerseniz şimdi biraz da detaylara geçelim.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? (2023)

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Olmalıdır?

Her şeyden önce şunu belirtmeliyiz ki elinizde her ne kadar kaliteli makale olursa olsun sitenizin genel SEO durumu içeriğinizin liste sıralamasını doğrudan etkilemektedir. Yani internet sitenizde kullandığınız tema ve altyapı bile SEO sıralamanızı etkilemektedir. Yani SEO sıralamanız beklediğiniz seviyelerde çıkmaz ise bunun nedenini yalnızca içerikte aramayın. Fakat şunu da söylemek isteriz ki içerik oldukça kaliteli olursa, kullanıcıların isteklerine cevap verebilirse bu kriterler çok da önemli bir durum olmaz. Yalnızca bunun da bilgisini vermek, siz değerli kullanıcıların bir nebze daha bilgilenmesini sağlamak istemiş bulunmaktayız.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Benchmarking (Kıyaslama) Nedir?  Neden Önemlidir?

Cevabı Olan Yazılar Yazın

Bir makale kabaca 5N 1K sorularına cevap vermesi gerekmektedir. Bu soruların ne olduğunu bilmeyen kullanıcılar hızlıca yapacakları bir internet araması ile kolayca cevabını bulabilirler. Bu tarz makaleler genellikle çok fazla trafik çekme potansiyeline sahiptir. Bu tarz içerikleri bulmak için Google arama motorunda yapacağınız basit bir arama yeterli olacaktır. Arama yaptığınız konudan sonra ‘kullanıcılar bunları da sordu’ ibaresine tıklamanız durumunda Google arama motorlarında en çok aranan kavramları bulabilir ve bu kavramlardan kendinize içerik fikirleri çıkarabilirsiniz.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Sabırlı Olun

Sitenize gireceğiniz ilk içerik hemen peşinde iyi sıralama ve arama motorları optimizasyonu getiremeyebilir. Bu oldukça doğaldır. Arama motorları da aslında insan beyni gibi çalışmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse:

Yeni tanışmış olduğunuz bir insan düşünün. Bu insan hakkında fikir üretebilmek için o insanı tanımanız gerekmekte o insanla vakit geçirmeniz gerekmektedir. Geçirmiş olduğunuz bu vakit sonucunda o insana güvenip güvenemeyeceğinizin kararını verebilirsiniz. Bunun yanında eğer aranız diğer insanlara nazaran daha iyi olursa o insanla yakın arkadaş olursunuz. İşte arama motorları da bu mantıkta çalışmaktadır. Siz arama motorlarının istediklerini düzenli ve istikrarlı bir şekilde verirseniz arama motorları sizleri zaman içinde yakın arkadaşlar listesine ekleyecektir. Bu sayede devam eden içerik girişlerinizde SEO kurallarına da dikkat ederseniz listenin üst sıralarında yer alabileceksiniz. Yani uzun lafın kısası Sabırlı Olun.

Kelime Sayısı

Çoğu SEO firmasının kullanıcılara önerdiği 300 kelimelik içeriklerdir. Fakat kelime sayısı bu konularda çok da önemli değildir. Genellikle kullanıcıların yapmış olduğu aramalara cevap verebilen içerikler ön plana çıkmaktadır. Fakat alt sınır olarak 300 kelime belirlenmiş olabilir. Uzun makaleler SEO açısından çok daha rahat uyum sağlamaktadır. Fakat bunun anlamı saçma sapan uzun içeriklerle, yan yana sıralanmış anahtar kelimelerle dolu bir internet sitesi anlamına gelmemektedir. Belirlenmiş olan başlıktan fazla uzaklaşmadan 1500 kelime civarında olan içerikler son zamanlarda oldukça popüler bir duruma gelmiştir. Fakat ilk satırlarda bahsettiğimiz gibi SEO için genel kriter kelimesi sayısından ziyade kullanıcıların isteğine ne denli cevap verdiğidir. Bundan dolayı kısa ama kullanıcıların isteklerine son derece net cevaplar verebilen makaleler uzun makalelere kıyasla daha fazla önerilmektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Her Şeyi Bilen Yapay Zekâ ChatGPT Nedir? Nasıl Kullanılır?

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? (2023)

Anahtar Kelime Sayısı

Anahtar kelime sayısı birçok kaynakta farklı farklı belirtilse de bu oranın doğrusu kesinlikle %5 – %8 değerleri arasındadır. Bu kadar rahat ve emin konuşabilmemizin arkasında yatan şey bilimdir. Evet yanlış duymadınız, bilim. Text Mining yani benzer bir çeviri yaparsak İçerik Madenciliği diye bir bilim vardır. Bu değerler de bu bilimden gelen değerlerdir. Anahtar kelime olarak belirlediğiniz kelimeyi bu orandan daha az kullanmanız durumunda anahtar kelime olarak algılanmaz, beklediğiniz etkiyi oluşturamazsınız. Bir içerikte anahtar kelime en fazla kullanılan kelimedir.

Bundan dolayı anahtar kelime olarak belirlediğiniz kelimeden fazla bir kelime bulunmamalıdır. Dikkat etmenizi kesinlikle önerdiğimiz bir nokta bulunmaktadır; Dilimizde çok fazla kullanılmakta olan bağlaçlar ve sıfatlar bulunmaktadır. Bu bağlaç ve sıfatlar da yukarıda belirtilen orana dahil edilmektedir. Yani çok fazla bağlaç kullanımı anahtar kelime olarak belirlediğiniz kelimenin önüne geçebilir, anahtar kelime olarak belirlediğiniz kelimenin algılanmasına engel olabilir.

0 0 votes
Yazıyı Puanla!
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Popüler Bloglar

Benzer Bloglar

0
Would love your thoughts, please comment.x