SKU Nedir? Stok Kodu Nasıl Belirlenir?

SKU Nedir?

SKU Nedir? Stok Kodu Nasıl Belirlenir? sorusu günümüzde yanıtı oldukça merak edilen kavramlardan biridir. SKU, en basit tanımıyla işletmelerin ürünlerinin takibini kolayca yapmak ve birbiriyle karışmasını önlemek için uyguladıkları bir yöntemdir. İşletmeler depolarında ya da envanterlerinde bulunan her bir ürüne SKU yani stok kodu vermek zorundadır. Zorundadır diyoruz çünkü bir işletme ister küçük ister büyük ölçekli olsun stok takibi yapmalı, eksilen malını yerine koymalı ve hizmet verdiği kitleye devamlılık esası ile çalışmalıdır.

SKU, İngilizce “Stock Keeping Unit” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur. İşletmelerin kullanıma aldığı Stok kodları sadece satışa hazır olan ürünler için değil ham madde formundan fabrikaya ulaşan her ürün için geçerli olmak durumundadır. Firmalar burada da karışıklığı önlemek adına stok kodlarını ham madde, mamul ve ara mamul olarak tasnif etmektedir. Yani bir firmanın envanter departmanından stok kodunun ilk 2 hanesine bakarak ürünün hangi alanda ve hangi amaçla kullanıldığı kolayca anlaşılabilmektedir. Ya da bir firma yöneticisi hakkında bilgi almak istediği ürünün stok kodunu sisteme girdiği an o üründen kaç adet kaldığını ve ürünün devamlılığı için üretimde olması gereken yan stok madde sayısını anında öğrenebilmektedir. Firmalar SKU’yu bu şekilde takip ederek üretimin devamlılığını da sağlayabilmektedir.

Türkiye’de daha büyük ölçekli çalışan Arçelik, Profilo, Vestel, Casper gibi firmalar SKU’ları kullanarak müşterinin talep ettiği ürünün hangi ilde ve hangi depoda olduğuna ulaşarak teslimat sağlayabilmektedir. Bunun yanında giyim sektöründe öncü De Facto, LCWaikiki ve Mavi gibi firmalarda SKU yardımıyla müşterinin talep etmiş olduğu ürünün stoklarında kalıp kalmadığını ya da örneğin aynı şehirde hangi mağazadan alabileceklerini saniyeler içerisinde görebilmektedir. Stok takip yöntemini hayatımızın her alanında hizmet veren tüm firmalar kullanmaktadır. Teknoloji çağında bir firmanın stok takibi yapmadan devamlılığını sağlayabilmesi mümkün değildir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Pop-Up Nedir? Pop-Up Kullanımının Önemi

SKU Nedir? Stok Kodu Nasıl oluşturulur?

Stok Kodu Nasıl Belirlenir?

  • Stok kodu belirlemenin her firma için farklı yolları bulunmaktadır.
  • Sadece tek tip ürün alım satımı üzerine hizmet veren firmalar daha basit stok kodu belirlemektedir.
  • Ancak üretim sürecinde hammadde, yarı mamul gibi ürünler stoklayıp bu ürünleri kullanan işletmeler ise daha karmaşık STU belirlemek zorundadır. Çünkü bir ürün hammadde halindeyken başka, yarı mamul iken başka ve satışa hazır durumda iken başka stok koduna sahip olmaktadır.
  • STU belirlenirken işletmelerin envanter takibinde kullandığı programa göre kod vermeleri mümkündür.
  • Bu takip program üzerinden yapılacağı için STU kodunu sistemin üretmesine de izin verilebilir. Ancak kullanılan sisteme Stok kodu ürettirilmeden önce ürünlerin tasnifinin doğru şekilde yapılması gerekmektedir.

SKU nasıl belirlenir konusu hakkında en basit haliyle bir bilgilendirme gerçekleştirdik. Bunu büyük ölçekli işletmeler otomatik olarak yaptırabilseler de daha küçük ölçekli olanların sistemlerine manuel şekilde SKU girmeleri gerekmektedir. Şimdi gelin yerel bir ilçede elektronik mağazamız olduğunu varsayalım ve birlikte SKU nasıl oluşturulur bir örnekle inceleyelim; SKU oluşturulacak ürün 9 kg yıkama kapasitesine sahip ve aynı zamanda kurutma özelliği de olan gri renkli LG marka bir çamaşır makinesi olsun.

Stok Kodu Belirleme Örneği

  1. SKU çamaşır makinesinin kısaltması olan “ÇM” ile başlayacaktır.
  2. 9 kg olduğunu gösteren ibare SKU’da “9” olarak devam etmelidir.
  3. Kurutma özelliği de olduğu için SKU da bu “KRU” olarak belirtilebilir.
  4. Son olarak gri renkte olduğunu belirtir ibare de “G” olsun.
  5. Bu durumda ürünümüz için mevcut stok kodu: ÇM9-KRU/G olacaktır.

SKU Nedir? Stok Kodu Nasıl oluşturulur?

Görüldüğü gibi SKU oluşturmak aslında son derece basittir. Bu işlem işletmelere hem envanter sayımlarında hem de stok takibinde büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Sadece beyaz eşya değil gıda, tuhafiye ya da aksesuar gibi daha ufak malzemelerden oluşan işletmeler de takibini kolayca yapmak için SKU oluşturmaktadır. Burada elektronik örneğinden devam edecek olursak işletme bilgisayar için BG, buzdolabı içi BD ve televizyon için TV gibi anlaşılması oldukça basit kodlar üretebilmektedir. Her durumda olduğu gibi işletmelerin SKU oluştururken de dikkat etmeleri gereken bazı parametreler bulunmaktadır. Şimdi de gelin SKU oluştururken dikkat edilmesi gerekenlere bir göz atalım.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  E-Ticaret'te B2B - B2C Nedir?

SKU Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • SKU oluştururken hiyerarşik bir düzende kod üretmek elzemdir.
  • Oluşturulan kodun ilk haneleri kesinlikle ana ürün grubunu tanımlıyor olmalıdır.
  • Rakamlarla karıştırılabilecek harflerin ve Türkçe karakterlerin kullanılmaması oldukça önemlidir.
  • Mümkünse SKU sıfır ve O harfi ile başlamamalıdır.
  • Oluşturulan SKU’lar her yıl dönem sonunda kontrol edilmeli ve aynı ürün grubunun farklı bir kodla giriş yapılmasına izin verilmemelidir.
  • Oluşturan stok takip kodu ile fiziki olarak kullanılan üründeki takip kodu aynı olmalıdır. Satış yapıldıktan sonra sistemden düşülen kod ile sistemde aslen var olan SKU aynı olmazsa yıl sonunda ciddi sıkıntılar olabilmektedir.SKU Nedir? Stok Kodu Nasıl oluşturulur?

SKU oluşturmak fabrikalar ve işletmeler için olmazsa olmaz bir yöntemdir. Firmaların devamlılığı sağlamaları, ürünlerin tedarik sürecinde sıkıntı yaşanmaması ve tüketiciye zamanında ulaştırılabilmesi anlamında SKU kilit bir role sahiptir. Yukarıda bu konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir işletme sahibinin bile en baştan nasıl stok kodu oluşturabileceği ve bunu yaparken nelere dikkat etmesi gerektiği en basit tanımıyla açıklanmıştır. Eğer siz de işletmenizin ölçeği ne olursa olsun ürünlerinizi daha kolay yönetmek istiyorsanız SKU takip yöntemini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Basit birşey oluşturmak için buradaki örneğe bakabilirsiniz.

0 0 votes
Yazıyı Puanla!
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Popüler Bloglar

Benzer Bloglar

0
Would love your thoughts, please comment.x