E-Ticaret Fatura
E-ticarete girmek isteyen birçok insanın aklında oluşan bir soru vardır. Muhasebe tarafında E-Ticaret Fatura nasıl kesilir? E-Ticaret Fatura Kesmek zor bir işlem gibi gözükse de aslında oldukça kolay bir işlemdir. Sadece belirtilen adımları dikkatlice ve acele etmeden yapmalısınız.
- İnternet üzerinden vergi daire sitesine giriş yapın. Buraya giriş yapabilmeniz için vergi dairesi kullanıcı koduna ihtiyacınız olacaktır. Eğer kullanıcı kodunuz yok ise ivd.gib.gov.tr internet adresinden giriş yaparak kendinize özel kullanıcı kodunu alabilirsiniz.
- Aldığınız kullanıcı kodu ile arşiv portal adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Aksi halde aldığınız kodun bir işlevi olmayacaktır.
- Karşınıza gelen ekranda istenen bilgileri eksiksiz ve en doğru şekilde girmeniz gerekmektedir. Burada yapacağınız bir yanlışlık faturanızın kesilmesine engel çıkarabilir veya faturada yanlışlıklar meydana gelmesine sebep olabilir.
- Daha sonra sitenizde bulunan ürünler veya hizmetler hakkında bilgiler girmeniz gerekmektedir. Bunlara ek olarak alıcılar hakkında da bilgiler istenmektedir.
- Bu ekranı da geçtikten sonra fatura son kez gözden geçirilmelidir. Bu aşamada oldukça dikkatli bir inceleme yapılmalıdır. Sonrasında oluştur butonuna dokunarak kendinize ait faturanızı oluşturabilirsiniz.
- Son incelemeler yapıldıktan sonrasında bir eksik veya hata görmemeniz durumunda yaptığınız işlemi kesinleştirebilirsiniz. Bu aşamada telefonunuza kod gelecektir.
- Telefonunuza gelen kodu istenen yere girdikten sonra e-fatura kesme işleminiz tamamlanacaktır.
E-Ticaret Vergilendirme
Fiziksel ticaret de olduğu gibi e-ticaret üzerinde de belirli vergilendirmeler mevcuttur. Ülkemizde bir işten düzenli olarak gelir elde etmeniz durumunda bu gelirin vergisini vermeniz zorunludur. Eğer bu vergileri vermezseniz ve ilgili kurumlar tarafından tespiti yapılırsa hem ödenmemiş vergileri ödemek zorunda kalırsınız hem de buna ek olarak cezalandırma ile karşı karşıya kalırsınız. Bundan dolayı elektronik ticaret sitenizde yaptığınız satışların vergilerini zamanında yatırmanız oldukça önemli bir noktadır. Vergilendirme sadece fiziksel satılan ürünler için geçerli değildir. E-Ticaret Vergilendirme konusu bir hizmet veya dijital bir ürünün satımını da kapsar. Ödemeniz gereken vergiler aşağıda belirtilen vergilerdir:
Damga Vergisi
Kişiler veya kurumlar arasında yapılan her türlü anlaşmadan bir damga vergisi alınmaktadır. Bu vergi resmi evraklardan ve belgelerden dolayı alınmaktadır. Yapılan anlaşmadan dolayı ortaya çıkacak olan damga vergisinin ödenmemesi durumunda taraflar sorumlu tutulur ve cezai işlem uygulanır. Bundan dolayı bütün vergilerde olduğu gibi bu vergide de zamanında ödeme yapmak oldukça önemlidir. Ayrıca damga vergisini ödemek anlaşma yaptığınız kişiler veya kurumlara güven vereceğinden dolayı olumlu ilişkiler kurulmasına da büyük katkı sağlamaktadır.
Geçici Vergi
E-Ticaret site sahiplerinin 3 aylık gelirlerinin baz alınarak bu gelirlere göre bir oran çıkarılması sonucunda ortaya çıkan vergiye geçici vergi adı verilmektedir. Bu vergi türünde verginin konusu olan firmanın veya elektronik ticaret sitesinin kâr zarar oranına bakılmakta ve bu orana göre vergilendirme işlemi gerçekleşmektedir. Bunun yapılmasındaki amaç markanın veya kişinin ödeyemeyeceği miktarlarda vergi çıkarmanın önüne geçmektir. Bu sayede herkes kazancına göre vergi ödemektedir.
Yıllık Gelir Vergisi
Normal ticarette olduğu gibi elektronik ticarette de yıllık gelir vergisi bulunmaktadır. Bu vergi adı üstünde yılda bir kez ödenmektedir. Tüm yıl boyunca elde ettiğiniz gelirlerin belirli bir tarihte devlete ödenmesi gerekmektedir. Yıllık gelir vergisi artan oranlı şeklinde hesaplanmaktadır. Bu oran genellikle %15-30 arasında olmaktadır.
Ülkemizde ticaretten elde edilen her türlü kazancın vergisi bulunmaktadır. Bundan dolayı elektronik ticaret sitenizden elde ettiğiniz gelirlerin de gelir vergisini vermek durumundasınız. Bu vergileri zamanında ödemediğiniz taktirde ilerleyen zamanlarda karşınıza yüklü miktarda borç olarak çıkabilmektedir.