SEO
Genel anlamda sitenize organik ziyaretçiler çekebilmek için yapılan çalışmalara verilen isime SEO denir. Yani diğer bir ifadeyle SEO çalışmaları sitenizin daha verimli çalışmasını sağlayan çalışmalara verilen isimdir. Dilimize İngilizceden geçen SEO kavramının açılımı Search Engine Optimization şeklindedir. Bu kelimelerin baş harflerinin bir araya gelerek kısaltılmış adı da SEO’dur. Türkçe karşılığı ise tam olarak Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir. Oldukça derin bir konu olan SEO konusunun birçok alt başlığı bulunmaktadır. Bunlardan başlıca olan SEO Terimleri aşağıda verilmiştir.
Arama Motoru
SEO denince akla ilk gelen şeylerden birisi arama motoru kavramıdır. Çünkü SEO çalışmaları genel anlamda arama motorlarını baz alarak yapılan çalışmalardır. İnternet üzerinde aramak istediğiniz bilgileri her zaman bir arama motoru aracılığıyla aramak durumunda kalmaktasınız. En yaygın kullanılan arama motorları Google Chrome, Mozilla Firefox ve Opera arama motorlarıdır. Şunu da belirtmek gerekir her tarayıcının algoritması birbirinden farklıdır bundan dolayı bir SEO çalışması bir tarayıcıda başarılı olurken başka bir tarayıcıda başarısız olabilmektedir.
SERP
Açılımı Search Engine Result Pages yani Arama Motorunun Sonuç Sayfası şeklindedir. Tarayıcılar üzerinde aratmak istediğiniz kelimeleri yazdıktan sonrasında arama yapma tuşuna basmanız durumunda karşınıza gelen sayfaya verilen isimdir. SERP alanında önemli olan şey sayfaların açıklamalarıdır.
Google Index
Bir yerde index kavramı geçiyorsa orada sıralama var demektir. Google Index, sahip olduğunuz internet sitesini fark eder ve bir sıralamaya sokar. Sahip olduğunuz sitede mevcut olan tüm sayfalar arama motorları içine kaydedilir ve bu sayfalar indexlenir yani bir sıralamaya sokulur.
Google Bot
Bu bot Google şirketi tarafından internet üzerinde oluşturulan sayfaları denetlemesi için tasarlanmıştır. Bu bot internet üzerinde bulunan siteleri denetler, uygunluğunu belirler ve bu verileri Google Index’e iletir. Google Index ise bu verilere göre sitenizi bir sıralamaya sokar. Yani internet üzerinde olan sıralamanızı bir nevi Google Bot belirler.
SEO Uzmanı
Sahip olduğunuz internet sitesinin trafiğini arttırmak için çeşitli teknikler ve taktikler oluşturan kişiye SEO Uzmanı denilmektedir. Bu insanlar yapmış oldukları çalışmalar sonucunda sitenizin arama motorlarında en üst sıralara çıkmasını sağlarlar. Bu sayede siteniz daha çok ziyaretçi alır. Eğer siteniz bir e-ticaret sitesi ise bu işlem sayesinde sitenize daha çok potansiyel müşteri çekilebilir. E-Ticaret SEO işlemlerinin diğer SEO işlemlerinden pek bir farklılığı yoktur. Bütün SEO çalışmaları temeli aynı yere dayanmaktadır.
Bütün çalışmalar internet sitelerine daha fazla ziyaretçi çekmek ve site üzerinde trafik oluşturmak için yapılmaktadır. Bu SEO çalışması elektronik ticaret alanında yapıldığı zaman adı E-Ticaret SEO Çalışması olmaktadır. Normal bir blog sitesinde konu başlığına göre anahtar kelimeler, açıklamalar yazılmakta iken E-Ticaret sitelerinde satışı hedeflenen ürünlere göre anahtar kelimeler belirlenir ve bu ürünlerin göze çarpan özelliklerine göre açıklamalar yazılır. Bu açıklamaların da SEO çalışmaları yapılarak arama motorları için optimizasyonu yapılır.
Yani bir SEO çalışmasında temel mantık her zaman trafik çekmektir. Bu çalışma bir blog sitesi için yapıldığında takipçi çekilmekte, bir E-Ticaret sitesi için yapıldığında ise potansiyel müşterileri sitenize çekmektesiniz. SEO Uzmanları siteye ziyaretçi çekebilmek için bazı zamanlar web tabanlı yazılım dillerini kullanabilmektedir. Site için oluşturulan içeriklerin takibini yapar ve gerekli yerlerde içerik editörünü uyararak hatalarını düzeltebilmektedir. Bunun yanında rakip sitelerde kullanılan SEO çalışmalarını analiz eder ve bu çalışmaları kendine uyarlar. Bu gibi çalışmalar sayesinde internet sitelerinin daha çok ziyaretçi çekmesini sağlayan SEO Uzmanlarının belirli bir eğitim alma zorunluluğu yoktur.
Wordpress SEO
Sahip olduğunuz sitenin temeli Wordpress’e dayanıyor ise Wordpress SEO çalışmalarını başarıya ulaştırabilmek için bazı önemli hususlara dikkat etmek gerekmektedir.
- SEO çalışmalarında en önemli şeylerden birisi de tasarımdır. SEO dostu, temiz kodlanmış tasarımlar seçmek her zaman yarar sağlamaktadır. Bu temalar hızlı çalışacağından dolayı internet siteniz arama motorları sıralamasında üst sıralarda yer alacaktır.
- Alan adınızı tercih ettikten sonra bunun arama motorlarında nasıl kullanılacağını seçmek her zaman daha iyidir. HTTPS ile birlikte mi yoksa HTTPS olmadan mı kullanılacağını seçmeniz sizi bir adım öne taşıyacaktır. Bu seçimi yapmadığınız taktirde birçok arama motoru sitenizi iki farklı site olarak görecektir.
- Görünürlük ayarlarını kontrol etmeyi unutmayın. Bazen otomatik olarak arama motorlarının siteyi indekslemesine engel olacak şekilde ayarlanmaktadır. Bu da internet sitenizin listelenmesini engelleyecek ve çok az insanın karşısına çıkaracaktır.
- URL yapılarınız her zaman SEO dostu olmalıdır. “/” işaretinden sonrasında rastgele harf ve rakamlardan oluşan kodlar yerine düzenli ve kullanıcıların hangi sayfaya gittiğini belirten linkler olmalıdır.
- Wordpress üzerinde birçok faydalı eklentiler bulunmaktadır. Bunlardan biri de SEO eklentileridir. Yaptığınız araştırma sonucunda sizlere en uygun olan SEO eklentisini sitenize eklemeniz birçok fayda sağlayacaktır. Girmiş olduğunuz içeriklerdeki eksiklikleri ve hataları sizlere bildirerek ortaya daha iyi bir içerik çıkarmanıza yardımcı olmaktadır.
- Birçok sosyal medya uygulamasında olduğu gibi internet sitelerinde de etiket kullanımı oldukça önemlidir. SEO çalışmalarına uygun olacak etiketleri, uygun olacak biçimde kullanmak her zaman sitenizi ön palan çıkarabilen bir etmen olacaktır.
- İçerikleriniz içinde bir yere yönlendirme yapacaksanız bunu içerik içine bağlantılar gömerek yapmanız tavsiye edilmektedir. Bu şekilde yönlendirmeler yapmanız durumunda arama motorları içeriğinizin daha güvenilir ve daha kaliteli olduğunu düşünecektir ve sizi insanlara önermeye başlayacaktır.