Dropshipping, en basit tanımıyla “stoksuz satış” ya da “stoksuz e-ticaret” anlamına gelmektedir. Dropshipping modelinde satışı gerçekleştirilen ürün online olarak tedarikçiden sipariş edilmekte ve ürünü sipariş eden kişiye ulaştırılmaktadır. Siparişin alınması akabinde ilgili ürün tedarikçiden direkt olarak müşteriye ulaştırılmakta siparişi alan kişinin bu konuda herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Ülkemizde özellikle son 3 yıldır yaygın olarak kullanılan Dropshipping modeli, kar getirisi yüksek ve çok zorlayıcı şartlardan oluşmayan bir iş olarak bilindiğinden kişiler bu alanda verilen eğitimlere katılmakta ve satış kanallarından birine dahil olabilmek için var gücüyle çaba göstermektedir. Çünkü gerçekten de temel anlamıyla bakıldığında Dropshipping iş modelini benimseyen bir kişi, sadece ürünü tanıtma ve sipariş alma aşamasında müşterilerle temas halinde olacak diğer tüm kriterler tedarikçi firma tarafından karşılanacaktır.
Dropshipping Nasıl Yapılır?
Dropshipping iş modelini benimseyen kişilerin sayısı günden güne artıyor. Bunda en büyük etken ise stoksuz e-ticarete olanak vermesi ve bu model ile çalışan kişiye ya da tedarikçiye ciddi karlar sağlamasıdır. Müşteri açısından bakıldığında ürünün sipariş edilmesi ve sonrasındaki sürecin kolaylaşması bakımından avantaj, satıcı açısından bakıldığında kolay satış olarak avantaj ve tedarikçi açısından bakıldığında yeni bir satış alanı avantajı olarak öne çıkan bu yöntem aslında tam bir win-win-win modelidir.
Dropshipping ne işe yarar ve modelin en büyük faydasını hangi kısım alır derseniz buna cevabımız tabi ki sistemi uygulayan kişi olacaktır. Sizin üzerinize düşen tek şey ürünü pazara ulaştırmak yani bir şekilde müşteriyle buluşturmak ve ondan sipariş almaktır. Dropshipping nasıl yapılır sorusuna yanıt vermek gerekirse sağlam bir iş modeli olan dropshippingi etkin şekilde kullanmak demek müşterinin dikkatini çekecek ürünleri onlar farkında olmasa da onlarla buluşturmak anlamına gelmektedir.
Dropshipping İpuçları
- Dropshipping’i yaparken mümkünse bir e-ticaret sitesi kurmanızı öneriyoruz.
- Kullanıcıyı siteye yönlendirdiğinizde ona hitap edebilecek ürünlere kolay ulaşmasını sağlayın
- Hiti oldukça yüksek olan bir e-ticaret sitesi oluşturmayı başarmış olsanız dahi İnstagram, TikTok gibi sosyal mecralardan satış yapmayı ihmal etmeyin.
- Dropshipping sisteminde müşterilerden geri dönüşleri mutlaka almaya çalışın. Bu bazen ürünle bir fotoğraf bazen ise güzel bir yorum olur bunları mutlaka satış platformlarında sergileyin.
- Satışa yönelik kampanyalar düzenleyin ancak bu kampanyalar tedarikçi bilgisinde olsun aranızdaki anlaşmayı bozacak hiçbir işe girişmeyin. Bu kısa vadede size kazanç sağlasa da uzun vadede sizi kayba uğratacaktır.
- Mümkünse tek bir şirket ya da firma ile değil farklı kuruluşlarla Dropshipping anlaşması imzalayın.
- Dropshipping satışı yapmak için farklı şirketlere teklifler götürün ve onlara tanıtım afişleri hazırlayın. Bu profesyonel anlamda işinizi düzgün yaptığınızı ve düzenli çalıştığınızı göstereceğinden firmaların sizi tercih etme oranı artacaktır.
Stoksuz e-ticarette yani Dropshipping satış modelinde alıcı, satıcı ve tedarikçi olmak üzere 3 temel taraf bulunmaktadır. Burada en avantajlı taraf ise elinde stok tutmaması, herhangi bir otonom gidere katlanmaması ve iade süreciyle uğraşmaması dolayısıyla satıcıdır. Satıcı olarak tek yapmanız gereken müşteriye satışı gerçekleştirmek ve bunun bilgisini tedarikçinize vermektedir. Kargo paketleme, ürünü müşteriye ulaştırma ve eğer olursa iade süreciyle uğraşma kısımları tamamen tedarikçi sorumluluğundadır.
Siz satış yaptıktan sonra komisyonun hesaba yatmasını beklersiniz ve diğer siparişleriniz ile ilgilenirsiniz. Her iş modelinde olduğu gibi Dropshipping Stoksuz e-ticarette de avantajlar ve dezavantajlar bulunmaktadır. Bizim amacımız ise Dropshipping modelinin avantajlarını ve dezavantajlarını size aynı anda göstermek sonrasında ise karar verme aşamanızda sübjektif değil objektif kararlar almanızı sağlamaktır. Bu bağlamda gelin ilk olarak Dropshipping dezavantajları neler sorusuna odaklanalım.
Dropshipping Dezavantajları
- Kâr marjı düşüktür. Yapılan satışlardan tedarikçi en az %30 kar sağlarken bunun oldukça az bir kısmı Dropshipping yapan kişiye verilmektedir.
- Kurulan e ticaret siteleri ya da ek giderler kâr oranını daha da düşürebilmektedir.
- Bazı ürünlerin satışı mevsimsel olarak artış ya da azalış eğilimine girdiğinden geliri sabit ve düzenli değildir. Örneğin kışın güneş gözlüğü, deniz ürünleri ya da yazın bot satışı yapmak oldukça zordur.
- Rekabetin fazla olduğu sektörlerde fark yaratmak için fiyat kırmak gerekebilir. Bu kârın azalmasına hatta bazı aylar yok olmasına neden olmaktadır.
- Envanter yönetimi tedarikçiye nazaran daha zordur. Tedarikçi stoklarını sürekli kontrol ederek güncellerken sizin bunu eş zamanlı olarak takip etmeniz gerekmektedir. Siparişin alınması akabinde tedarikçide o malın stokta olmadığını öğrenmek sizi büyük zorluğa sokacaktır.
- Tedarikçinizin yaptığı paketleme kusurları ve ürünün geç teslimi gibi durumlarda müşteri direkt sizle muhatap olacaktır.
- Müşterileriniz ile iletişim kurma sorumluluğu sizdedir. Müşteri ürünü kalitesinden dolayı beğenmese dahi yakarışlarını ve şikâyetlerini size yapacaktır.
- Müşteriler satışa söz konusu olan ürünleri alma aşamasında ürünle ilgili teknik sorular sorabilmektedir. Bunlara cevap veremiyor olmak satışın gerçekleşmemesine ve dolayısıyla sizin de komisyon alamamanıza neden olabilir.
- Dropshipping iş modelinde girişimci sayısı çok fazla olduğu için rekabet ortamı sıkıdır. Bu ortamda sivrilebilmek ve tedarikçilerin dikkatini çekebilmek ise oldukça zordur.
- Bu sektörde dropshipping yapanlarla mücadele ettiğiniz gibi buna ek olarak diğer e-ticaret modelindeki satıcılar ile de rekabet etmeniz gerekmektedir. Çünkü benzer ürünlerin satışını dropshipping modelini benimsemeden gerçekleştiren e-ticaret firmaları sektörde olmanızı hoş karşılamayacaktır.
- Aslında tedarikçinin sorumlu olduğu tüm konular dropshipping iş modelinde bir nevi size transfer olur. Müşterinin muhatabı bir anda satıcı yani dropshipping iş modeliyle kazanç sağlayacak kişi durumuna gelir. İşin can sıkıcı kısmı ise kırık ya da hasarlı ürün gönderimi ya da özensiz paketleme gibi sizden kaynaklı olmayan problemler bile sizin satışlarınızı düşürür.
Dropshipping Avantajları
- Dropshipping iş modelinin en büyük avantajı adından da anlaşılacağı üzere stoksuz olmasıdır.
- Düşük maliyetlidir ve dükkân kirası, personel masrafı gibi sabit giderler bu modelde yoktur
- Sermayeler aktarımı yapmanız gerekmediğinden zarar riski yok denecek kadar azdır.
- Dropshipping iş modeli yapacak kişi farklı sektörlerden birçok tedarikçiyle aynı anda sözleşme imzalayabilmektedir.
- İş yükü azdır ve bu işleri telefondan ya da bilgisayardan Home Office olarak idare edebilmek mümkündür.
- Depo tutmak ya da kargo ücreti gibi bedeller direkt tedarikçi tarafından karşılanmaktadır.
- Ürünün paketlenmesi, kargoya verilmesi ve iade süreci tedarikçinin sorumluluğunda olduğundan kargo anlaşması yapılmasına gerek yoktur.
- Otonom giderler yoktur, tek gideriniz kendi insiyatifiniz ile satışı arttırmaya yönelik yapacağınız reklam harcamalarıdır.
- Sadece satışını yaptığınız ürünlerin sorumluluğu sizdedir. Stok maliyetleri ve artan girdi fiyatları tedarikçiyi ilgilendirir.
- Tedarikçi sayısı arttıkça kazanç artar, tek bir firmaya bağlı olma zorunluluğu yoktur.
- Dropshipping e ticaret modeli ekiple idare edilebileceği gibi tek bir kişi tarafından da yönetilebilmektedir.
- Firmanın her büyüme adımı ve sermaye artırımı size artı kazanç sağlayacaktır. Tedarikçiniz satılacak ürün çeşidini arttırdıkça hedef müşteri kitlesiniz genişleyecektir.
En Yaratıcı Dropshipping Örnekleri
Her iş modelinde olduğu gibi Dropshipping’de fark yaratabilmek ve sistemi inovatif düşüncelerle donatabilmek önemlidir. Herkesi uyguladığı sistemlerle aynı yollardan geçmek size sadece kısmi kazançlar sağlayacak uzun vadede ise normal bir kazanç ile yola devam etmenize neden olacaktır. Yani en basit örnek ile yönlendirmek gerekirse Türkiye’de Dropshipping yapmanın üzerine Amazon’dan sipariş alabilecek kıvama gelmek ve yurtdışına da satış yapmak karınızı katlayacaktır. “Ben Dropshipping’te başarılı oldum ve karım çok güzel bu bana yeter” mantığına bürünmek bu iş modelinde yapılabilecek en büyük hatalardandır. Kendinizi ve işinizi büyütmeniz yurt dışına da açılabilmeniz ya da 3 ürün satışına aracılık ediyorsanız bunun sayısını 5’e hatta 10’a çıkarmanız devamlılık açısından oldukça önemlidir.
- Cep telefonu aksesuarları ve donanım birimleri
- Ofislerin ihtiyaç duyabileceği sarf malzemeleri
- Evcil hayvanlara yönelik ihtiyaç ürünleri
- Kişisel bakım ürünleri ve yeni nesil parfümler
- Çocuklara yönelik oyuncak, müzik aleti, puzzle ve kutu oyunları
- Ev dekorasyon ürünleri ve mdf tablolar
- Farklı desenlerde ahşap ev gereçleri
Dropshipping Ticarette Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dropshipping yapılacak sektörden anlaşma yapılan firmaların o alandaki etkinliğine kadar birçok değişken bulunmaktadır. Bu sektörün sermayesiz yapısı sisteme girişlerin çok olmasına ve dolayısıyla rekabet ortamına neden olmaktadır. Bu da üründen müşteriye kadar tüm dinamiklerin sizin satışlarınızı ve doğal olarak kazancınızı etkilemesine neden olacaktır. Dropshipping sistemini tam anlamıyla etkin şekilde yapmayı başaran ve sistemi oturtan kişilerin bile bunun devamlılığını sağlayabilmesi için dikkat etmesi gereken kurallar bulunmaktadır. Şimdi hem sisteme yeni girecekler hem de bir düzene kavuşan ve bunun bozulmasını istemeyenler için Dropshipping’de dikkat edilmesi gerekenlere değineceğiz.
Satış Kanalı Mutlaka E-ticaret sitesi + Sosyal Medya Olmalı
Bir Dropshipping iş modelinde en dikkat edilmesi gereken husus işin devamlılığını sağlayabilmek adına yatırımlar yapmaktır. Bu model sermayesiz ve kişiye ek bir gider çıkarmamasıyla bilinse de işle büyüme aşamasına geldiğinde gerekirse yanınızda personel dahi çalıştırabilirsiniz. Dropshipping anlaşması yaptığınız firmaların tanıtımını yapacak e ticaret sitesi ve sosyal medya hesapları ise olmazsa olmazınızdır. Bu sayede satış rakamlarını arttırdığınızı unutmayın ve asla İnstagram’ın gücünü küçümsemeyin.
Rekabet Ortamını İyi Analiz Edin, Şişkin Piyasaya Girmeyin
Sektör ne olursa olsun o pazara giriş yaptığını an dropshipping yapan diğer tüm firmalar ile doğrudan rakip olacaksınız. Bu yüzden eğer ilk ürün deneyiminiz ise rekabet ortamı ve rakibin analizini iyi yapmanızı öneriyoruz. Gerekirse o ürünle dropshipping’e başlamayın. Bir süre daha bekleyin ve karı daha az da olsa sürümden kazandıracak bir ürün tercih edin. Telefon kılıfları, cep telefonu aksesuarları ve ev ürünleri kar marjı düşük olsa da satış sirkülasyonu oldukça hızlı olan ürünlerdir. Eğer zaten dropshipping yapıyor ve farklı bir ürün için piyasaya giriş yapmayı düşünüyorsanız mevcut rakiplerinizin hali hazırda yapıyor olduklarının üzerine inovatif düşünceler eklemeyi ihmal etmeyin.
Doğru Tedarikçiyi Seçin ve Kaçırmayın
Dropshipping girişimcisi yapılan anlaşma sonrasında artık tedarikçiyi temsil etmektedir. Yani ürünün kaliteli olması ve geri dönüşlerin iyi olması tedarikçi kadar ne kadar önemli ise sizin için de o kadar önemlidir. Müşteriler ürünü beğendiklerinde tedarikçiyi değil sizi takdir ederler. Ancak aynı durum ürünü beğenmediklerinde ya da şikâyet edecekleri bir durum söz konusu olduğunda da vardır. Bu durum ne olursa olsun tedarikçiniz ile sürekli iletişim halinde olarak müşteri memnuniyeti odaklı satışlar yapın. Sadece satış yapmak ve müşterinin sonraki düşüncelerini ya da geri dönüşlerini önemsememek, size kısa vadede kazanç sağlasa da uzun vadede Dropshipping stoksuz e ticaret modelinde başarısız olmanıza neden olacaktır.