Yazılım Dilleri
Günümüzde birçok alanda kullanılan yazılım dilleri teknolojik aletlerin hemen hemen hepsinde kullanılmaktadır. Her dil temelinde aynı olmasına rağmen kullanım alanları birbirinden tamamen farklıdır. Örneğin HTML, CSS gibi yazılım dilleri ile internet sitesi kodlarken C, C# gibi diller ile bilgisayar ve mobil oyunlar kodlanabilmektedir. Bütün programla dillerinin kendisine has özellikleri bulunmaktadır. Örneğin Python dili kolay okunabilme özelliğine sahip olmasından ötürü kodlamaya yeni başlayan kullanıcılar için tavsiye edilmektedir. Frontend ve Backend olarak iki ana terim kod yazarları tarafından oldukça sık kullanılmaktadır.
Front End Nedir?
Bir internet sitesi kodlanırken b kavramını duymuş iseniz bu genellikle o sitenin tasarımını kapsayan bir kavram olarak kullanılmaktadır. Ön yüz anlamına gelen frontend kavramı, bir internet sitesinde kullanıcıyı karşılayacak olan tasarımın hazırlanma aşamasıdır. Kullanılacak olan renklerin seçimi, hangi yazı tipinin kullanılacağının belirlenmesi, içeriklerin sayfaya nasıl yerleştirileceğine karar verilmesi, menülerin nerede konumlandırılacağı gibi birçok etmeni bünyesinde barındırır.
Ön yüz geliştirme (frontend) aşaması genellikle HTML, CSS ve Javascript dillerinin kullanılmasıyla tamamlanır. Bu diller web geliştiriciliği için kullanılmakta olan en yaygın dillerdendir. Genellikle internet sitesinin tasarımını yaparken kullanılmaktadır. Bu sayede internet tarayıcıları tasarlanan bu internet sitesini görüntüleyebilmekte ve bu site ile etkileşime girebilmektedir. Front End Nedir? Sorusunun kısaca cevabı bu şekildedir.
Back End Nedir?
Yukarıda frontend nedir sorusunun açıklamasını yaparken söylediğimiz şeylerin tam tersi Back End Nedir? sorusunun yanıtını oluşturmaktadır. Front End bir internet sitesinin ön yüzünü tasarlarken kullanılan genel terimlerin ana başlığı olurken back end terimi kullanıcıların bakınca göremediği, arka planda çalışan kodların tümüne verilen genel bir isimdir. Kullanıcıların göremediği bu kısmın dilimizdeki karşılığı arka yüz olarak kullanılmaktadır. Bazı kaynaklarda bu çeviri sunucu tarafı olarak da yapılmaktadır. Bu iki kavram sadece internet sitelerinin kodlanması için kullanılan kavramlar değillerdir.
Frontend bir sitenin veya yazılımın görünün tarafı, back end ise bir yazılım veya sitenin kullanıcılar tarafından görülmeyen, arka planda çalışan yüzü, kodlarıdır. Bir backend kodlayıcısı bir yazılımın veya sitenin arka planında çalışan tüm kodların birbirleri ile uyum içerisinde çalışabilmesinden sorumlu olan kişiye verilen isimdir. Bu kişinin kodlamış olduğu kodları aynı zamanda front end kodlayıcısının kodları ile birlikte uyum hâlinde çalışması gerekmektedir. Yani front end kodlayıcılarının ortaya çıkarmış olduğu ilgi çekici ve işlevsel tasarımlar back end kodlayıcıları olmadan hiçbir işe yaramaz. Yalnızca güzel ve ilgi çekici bir tasarım olarak kalır. Aynı zamanda back end kodlayıcısının yazmış olduğu ileri düzey kodlar da güzel bir ve ilgi çekici bir tasarım olmadan çok da bir işe yaramaz. Bundan dolayı kodlama işi bir ekip işidir. Herkesin yaptığı iş oldukça önemlidir ve biri olmadan diğerinin hiçbir önemi yoktur.