Home Content UI ve UX Hakkında Bilmeniz Gerekenler

UI ve UX Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0

Tasarım ile ilgilenen herkesin en az bir kere duyduğu UI ve UX kavramlarının ne demek olduğu oldukça merak edilmektedir. Duymuş olduğunuz bu iki kısaltma tasarım işinin son yıllardaki temelini oluşturmaktadır.

Bu iki kısaltmanın açılımı aşağıdaki belirtildiği şekildedir;

UI: User Interface yani (Kullanıcı Arayüzü)

UX: User Experience yani (Kullanıcı Deneyimi)

Yukarıda yapılan açılımlar bu kısaltmaların açılımı olmakla birlikte aynı zamanda dilimizdeki karşılıklarıdır. Yukarıdaki açılımlardan yola çıkarak bir açıklama yapacak olursak UI yani User Interface genel olarak yapılan bir işte tasarımı önemserken, UX yani User Experience kullanıcıların ortaya çıkarılan üründeki deneyimlerini önemsemektedir. Aslında bu iki kavram kök olarak birbirlerinden tamamen farklıdırlar. Fakat tasarım camiasına bu iki kavramın yön vermesi ve bırakmış olduğu etkiler sebebiyle genellikle birlikte anılmaktadırlar.

İşe yeni başlamış birçok tasarımcı bu iki kavramın temelde aynı şeyler olduğunu düşünseler ve savunsalar da aslında işler pek de öyle değildir. Bu iki kavram temelinde birbirinden oldukça farklıdır. Fakat bu farklılık birbirlerinden bağımsız olduğu anlamına gelmemektedir. Her ne kadar birbirlerinden farklı işlere yarasalar da birisi olmadan diğer etkisiz kalmaktadır. Bundan dolayı bu iki kavram birbirine son derece bağımlıdırlar.

UI ve UX Nedir?

UI ve UX Hakkında Bilmeniz Gerekenler

UX Nedir?

UX kavramının açılımı yukarıda da belirtildiği üzere Kullanıcı Deneyimi anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılabileceği üzere bir internet sitesinin tasarımından ziyade kullanıcıların deneyimine odaklanmaktadır. Bu sayede kullanıcıların siteler üzerinde geçirmekte olan zamanı ve edinmekte oldukları deneyimi daha iyi bir duruma getirmeyi amaçlamaktadır.

UI Nedir?

UI Kavramının açılımı dilimizde Kullanıcı Arayüzü anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere bir internet sitesinde kullanıcıları görsel anlamda karşılayan ara yüzdür. Kullanıcı Arayüzünün amacı kullanıcıların internet sitelerinde her zamankinden daha rahat dolaşmasını sağlamaktır. Aradığı şeylere rahatlıkla ulaşabilmeyi sağlayan etmendir. Genellikle kullanıcının rahatlığına odaklanmaktadır. UI denilince akla gelen en kısa ve etkili tanım: Kullanıcının konforu ve rahatı için hazırlanmış site tasarımı olarak karşımıza çıkmaktadır.

UI ve UX Birbirine Bağımlıdır

Bu iki kavramın birbirine bağımlı olduğundan bahsetmiştik. Bu bağın nereden geldiğini ve neden bu iki kavramın birbirine bağımlı olduğunu açıklayalım.

UI kullanıcıların rahatlığını ve aradıklarını daha rahat bulmalarını sağlayan tasarımlar oluşturmaktaydı. İşte bu noktada UX ise oluşturulan ve düzenlenen bu tasarımları daha işlevsel ve daha kullanışlı, çok daha kullanıcı dostu bir duruma getirmektedir. İşte tam da bu yüzden bu iki kavram birbirine tam anlamıyla bağımlıdır ve birbirlerinden ayrılamazlar. Biri olmadan bir diğeri pek de bir işe yaramaz desek çok da yanlış bir şey demiş olmayız.

UI tasarımcılar bir sitenin nasıl göründüğüne odaklanırken UX tasarımcılar bu sitelerin nasıl kullanıldığını ve kullanıcılara nasıl bir deneyim sağladığına odaklanmaktadır. Bundan dolayı ikisi temelde birbirinden oldukça farklıdır fakat yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı da birbirlerine bağımlıdırlar.

UX tasarımı temeli sağlam bir site oluşturmak için olmazsa olmazlardandır. Fakat bu temel ne kadar sağlam olursa olsun iyi bir tasarıma ve göze hitap etme özelliğine sahip değilse kesinlikle hak ettiği fiyatlara satılamaz veya hak ettiği kadar büyük trafikleri kendisine çekemez. Bundan dolayı bu iki kavramı birbirinden ayırmak olanaksız bir hâl almıştır ve birinin anıldığı yerde diğeri de peşi sıra anılmaktadır.

UI ve UX tasarımcılar istemsizce birbirleri ile bir ekip olarak çalışmaktadır ve bunu yapmak zorundalardır. İkisi de birbirinden oldukça fazla etkilenmekte olduğu için birbirlerinden habersiz bir iş yapmamalıdırlar.

İPUCU: Midjourney‘e nasıl bir görsel istediğinizi yazarak yapay zeka sayesinde oluşturabilirsiniz. 

0 0 votes
Yazıyı Puanla!
Subscribe
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
Exit mobile version